Sıkça sorulan sorular
Koza Platformu nedir?
KOZA, lise öğrencisi genç kızların güçlenmesi ve gelecekleri ile ilgili ilk adımları atarken kendilerini yalnız hissetmemeleri içim hayata geçirilen dijital bir platformdur. Eşit Gelecek Derneği tarafından hayata geçirilmiştir, gönüllülük prensibi ile işlemektedir.
Rol model olmak ne demek?
KOZA Platformu'nda lise öğrencisi genç kızların güçlenmelerini sağlamak için en güçlü enstrüman iş hayatında yer alan, mesleğinde deneyim kazanmış ve bu deneyimini paylaşmaktan heyecan duyan gönüllü kadınlardır. Genç kızların güçlenmesi vizyonunu destekleyen, farklı mesleklerden ve uzmanlık alanlarından bu özgün kadınlar KOZA'da kariyer hikayelerini paylaşır ve kız öğrencilerden gelen soruları yanıtlar. Rol model olmak için KOZA'ya kayıt olarak yaklaşık 30-40 dakika ayırarak profil oluşturulması gerekmektedir
Profilimi oluştururken nelere dikkat etmeliyim?
KOZA Platformu'nda oluşturduğunuz rol model profili ile lise öğrencisi genç kızları iş hayatında başarılı rol modeller ile tanıştırmayı amaçlıyoruz. Bu sayede genç kızlar birçok farklı meslek hakkında bilgi sahibi olabilecek, farklı alanlarda kariyer yapma imkânına sahip olduklarını görecekler. Bu sebeple profilini tanıtırken kullandığın dilin okuyucuların anlayacağı seviyede olmasına dikkat edebilirsin. Kurduğun cümlelerin yoğun bir mesleki terminoloji veya İngilizce kelimeler içermesi anlaşılır olmasını engelleyebilir.
Profilimin yayına alınmadan önce neden onaylanması gerekiyor?
KOZA Platformu'nda 18 yaşından küçük katılımcılar yer aldığı için oluşturulan profilin gerçek olduğundan; uygunsuz ve küfürlü bir metin içermediğinden emin olmak istiyoruz. Bu sebeple paylaşımları yayına almadan önce inceliyor, yayına aldıktan sonra da profilde gerçekleşen değişiklikleri takip ediyoruz
Profilimi oluşturdum başka ne yapabilirim?
Arkadaşlarınızı davet edebilirsiniz! Platformda yer alan kadın rol model sayısının artması ve kız öğrenciler tarafından geleneksel olarak daha az tercih edilen mesleklerin temsil edilmesi bizim için çok önemli. Bu sebeple bu platformda başarıları sebebiyle yer alması gerektiğini düşündüğünüz iş kadını, sanatçı veya sporcu bir arkadaşınızı davet edebilirsiniz
Soru - cevap alanından gelen sorulara cevap verebilirsiniz. Profilinizde öğrencilerin size mesleğiniz, aldığınız eğitim ve kariyer yolculuğunuz hakkında sorular sorabilecekleri bir alan var. Buradan bir soru geldiğinde o soruyu yanıtlayarak öğrencilere yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, 2 hafta boyunca sorulara cevap vermezseniz Soru - cevap alanı pasif hale gelecek. Bu alana dair tercihinizi Tercihlerim menüsünden değiştirebilirsiniz.
Mentor olabilirsiniz! KOZA'da düzenli olarak hayata geçirdiğimiz online bir mentorluk programımız var. Mentor olmak için form doldurabilirsiniz, başvurunuz mentor havuzumuza eklenecek ve program başlamadan önce sizinle iletişime geçeceğiz.
Öğrencilerin sorularına cevap verirken nelere dikkat etmeliyim?
Öğrenciler tarafından sorulan soruları onaylayarak size ulaştırıyoruz. Gelen sorulara özenli cevaplar vermeniz ve motive edici bir dil kullanmanız onların hayatta yaptıkları tercihleri değiştirebilir. Bu sebeple verdiğiniz cevaplarda spesifik cevaplar vermeniz onlar için çok faydalı olur. Nasıl cevaplayacağınızdan emin olmadığınız veya rahatsız olduğunuz bir soru ile karşılaşırsanız her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz
Mentorluk programı nedir?
KOZA kapsamında gerçekleşen Online Mentorluk Programı lise öğrencisi genç kızların kendilerini tanımaları ve meslek seçimi kararlarını daha bilinçli yapmalarını hedefleyen yenilikçi ve etkili bir programdır. 6 haftalık yapılandırılmış programda mentorleriyle eşleşen katılımcı genç kızlar kendilerini tanır, güçlü yönlerini keşfeder, cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlenir, becerileri doğrultusunda seçeceği kariyer alternatifleri ile ilgili bilgi sahibi olur. Şimdiye kadar gerçekleşen 3 programda katılımcı sayısı 65 olmuştur. Gerçekleşen programlara dair sosyal etki raporumuzu buradan inceleyebilirsiniz.
Mentorluk programının odağı nedir?
Bu program ile amacımız katılımcıları cinsiyet eşitliği bilinci sağlayacak araçlarla donatmak, ihtiyaçları olan temel becerileri ve yetkinlikleri kazandırmak, kendilerini tanıyarak ve güçlü yanlarını keşfederek güçlü birer birey olmalarını desteklemektir. Programın her hafta farklı bir teması olur ve o haftaki buluşma bu tema çerçevesinde gerçekleşir. Her hafta mentorla buluşmada faydalanması için kaynak içerikler paylaşılmaktadır. Programda her hafta gerçekleşecek farklı aktiviteler de yer almaktadır. Mentorluk programı hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayın.
Mentor - menti eşleşmeleri nasıl gerçekleşiyor?
Programa aday olan mentilerden bir form doldurmaları istenir. Formda ilgi alanları, merak ettikleri meslekler hakkında çeşitli sorular yer almaktadır. Form dolduran adaylarla bir ön görüşme gerçekleşir. Menti adayları formda ve görüşmede verdikleri yanıtlar doğrultusunda benzer meslek ve benzer ilgi alanına sahip mentorlarla eşleşir
Mentor olarak sorumluluklarım neler?
Mentor sorumlulukları ile ilgili detaylı bilgi olmak için Mentor ol sayfasını inceleyebilirsiniz. İncelemek için tıklayın.
Mentorluk programının zamanlaması hakkında bilgi alabilir miyim?
Mentorluk programına gönüllü kayıt olmak için başvuru sürecimiz tamamlandıktan sonra form dolduran adaylarla online bir görüşme gerçekleştiriyoruz. Öngörüşmeyi tamamladığımız adaylar bir online eğitim tamamlamaya davet ediyoruz. Eğitim yaklaşık 60-90 dakika kadar sürüyor ve çeşitli videolardan oluşuyor. Bir sonraki aşamada mentor- menti eşleşmeleri yaparak programı başlatıyoruz. Hazırlık ve tanışma süreci, 6 haftalık program ve 1 haftalık kapanış dahil bir program dönemi yaklaşık 9 hafta kadar sürüyor.