11 Maratonu ile #KitabınıYazdık!

17 Nisan 2021
Proje

KOZA mentorluk programı her dönem katılımcıların öneri ve yorumları ile gelişiyor. 3. dönemin en güzel çıktısı da program mentilerimizden birinin önerisiyle başlattığımız üç haftalık “11 Maratonu” oldu.

Mentilerimizden oluşturduğumuz “Menti Kurulu”nun desteği ile gerçekleştirdiğimiz etkinlikten sonra toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen gençlere yönelik bir kitapçık ortaya çıktı. Bu sebeple diyoruz ki “Toplumsal cinsiyet sorununun kitabını yazdık!”

Ortaya çıkan kitabı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Hazırsanız hikayeyi başa saralım!

Bu dönem dördüncüsü gerçekleşen mentorluk programı KOZA’ya kayıt olan genç kızlarla uzun dönem iletişim kurabildiğimiz için en sevdiğimiz programımız. Bu program kapsamında lise öğrencisi genç kızlar yetişkin kadınlardan oluşan mentorlarla eşleşiyor, altı hafta boyunca onlarla paylaştığımız içerikler doğrultusunda görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Altı haftalık programın dördüncü haftasında mentilerimizden tutkuları üzerine düşünmelerini ve bu tutkularını onları rahatsız eden toplumsal bir sorun ile bir araya getirerek bir proje fikri geliştirmelerini istiyoruz. 11 Maratonu da mentilerimizden birinin projesi olarak ortaya çıktı.

11 projesi, KOZA katılımcısı genç kızların toplumun farklı kesimlerini ilgilendiren güncel sorunların kök sebepleri üzerine derinlemesine düşünmelerini amaçlayan üç haftalık bir soru — cevap maratonudur.

Maraton mentilerin konu başlığını belirlemesi ile başladı. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan KOZA’nın misyonuna en uygun olan Toplumsal Cinsiyet konusunu kendimize ilk maratonun teması olarak belirledik ve duyuruları yaptık.

Üç haftalık maratonda açılış buluşmasında toplumsal cinsiyet konusu üzerine bir atölye yaptık ve toplumsal cinsiyet ile ilgili beş temel soru belirledik. Her soru için katılımcılarımızdan bir ekip oluşturduk ve her grup sonraki iki hafta boyunca kendi sorusu üzerine çalıştı, kendileriyle paylaştığımız kanvası doldurdu.

3 hafta sonra gerçekleşen kapanış buluşmasında her ekip kendi çalışmasını sundu, diğer katılımcıların yorumlarını dinledi. Böylece tüm katılımcılar Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği sorunu üzerine belirledikleri beş temel soru hakkında bilgi sahibi oldular.



Kapanış buluşmasında ise müzisyen Nova Norda’yla yaptığımız keyifli sohbet ve Turuncu Masal Bulutu’nun masal atölyesi tüm katılımcıların enerjik ve keyif alarak ayrılmasını sağladı.

Hayata geçirdiğimiz 11 maratonu Koza mentilerinin gönüllü olarak katıldığı Menti Kurulu’nun da ilk aktivitesi oldu. Biz bu etkinliği ve ortaya koyduğumuz çıktısını çok sevdik. Önümüzdeki aylarda yeni maratonlar gerçekleştirerek KOZA katılımcıları tarafından farklı sorunların da kitabını yazmaya devam edeceğiz!

Yazar: Koza Destek

Aynı kategoriden diğer yazılar