Sosyal Yenilik Tasarımı Atölyesi'ni sevgiyle gerçekleştirdik!

22 Şubat 2022
Etkinlik

5 - 6 Şubat tarihlerinde online olarak gerçekleştirdiğimiz Sosyal Yenilik Tasarımı Atölyesi'nden kalanları atölye katılımcılarından Azra A. Yanık'tan paylaşmasını istedik.

Sen de bir kahramanın gelip tüm sorunları çözeceğini düşünenlerden misin?” diyerek başladığımız bu yola “ Değişim de kahraman da biziz! Haydi iş başına. ” diyerek devam ettik. Takım ruhuyla, dayanışmayla bol öğrenmeli, eğlenceli bir etkinlik oldu. Atölye eğitmenimiz Belma Tost ve Koza Platformu’nun kurucularından Begüm Özyer önderliğinde “Sosyal İnovasyon ( Yenilik ) ve Tasarım” kavramlarını sunumlar eşliğinde öğrendik. Empati duygumuzu geliştirecek ve kavramları anlamamıza yarayacak hikayelere beraber göz attık. Yeni insanlar tanıyıp farklı bakış açılarından tatmak için takımlara ayrıldık, Tasarım Odaklı Düşünme metodunu kullanarak odalarda interaktif çalışmalar gerçekleştirdik. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve daha birçok şey hakkında konuşup ortak sorunlara değindik. Ana tema üzerinde belli bir soruna değinerek o sorun hakkında çözüm geliştirmeye çalıştık. Ana temayı belirlerken birbirimizi dinleme fırsatımız oldu ve olayların insanları nasıl derinden etkilediğine şahit olduk. Farkındalık duygumuzu geliştirdik. Farklı insanlarla tek bir tema etrafında birleşmek, fikir üretmek, en ufak düşüncenin bile bize yeni imkanlar sağlayacağını görmek heyecan vericiydi.

Özellikle günümüz toplumunda kadınların, kız çocuklarının; fikir üretimi girişimcilik, sosyal inovasyon konularında destek bulabilmesi ve bunu geliştirmesi son yıllarda daha fırsatlara açık hâle gelse de hâlâ tam anlamıyla gerçekleştirilebilmiş değil. Bu konudaki eşitsizliği ortadan kaldırmayı önemsiyorum, bu nedenle atölyede bulunmak benim için çok değerliydi. Hepimiz birer girişimci olamayabiliriz fakat fikir üretebilir ve bu fikri gerçekleştirmek için çıkılan basamakları birbirimize destek olarak daha kolay hâle getirebiliriz! Bu program sayesinde fırsatları eşitlemeye, gelişmeye, güçlenmeye biraz daha yaklaştığımızı düşünüyorum.

Şimdi gelin, atölye sonunda katılımcılarımıza sorduğumuz sorulardan birkaçına beraber göz atalım...

1. Grubun cevapları 

  • Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları temalarından hangisini seçtiniz? 

Toplumsal cinsiyet eşitliği temasını seçtik.

  • Bu sorunun neden önemli olduğunu düşündünüz?

Herkesin; cinsiyetine, yönelimine bakılmaksızın toplumda eşit hak ve özgürlüklere sahip olması gerektiği fikrini savunduğumuz için ve bunu şu an içinde bulunduğumuz toplumda eksik olarak gördüğümüz için önemli olduğunu düşündük.

  • Bu sorun üzerine nasıl bir persona oluşturdunuz?

Lise son sınıf öğrencisi, meslek seçiminde cinsiyet eşitsizliğine maruz kalan bir persona oluşturduk.

  • Nasıl bir çözüm fikri geliştirdiniz?

“Meslekte cinsiyet bir seçim değildir.” misyonunu ilke edinen beceri ve yetkinlik temelli, kişilik tipi analizi yapan, meslekler hakkında simülasyon imkanı sunan bir aplikasyon fikri geliştirdik.

  • Sosyal inovasyon, sosyal girişimcilik kavramları üzerinde size nasıl bir katkı sağladı?

Atölye sayesinde bu kavramları ayrıntılı bir şekilde öğrendim. Yaptığımız çalışmalarla da sosyal inovasyonu hayatımıza nasıl entegre edebileceğimizi ve nasıl kullanabileceğimizi öğrendim. “Bir sosyal girişimcinin özellikleri nedir, Bende hangi özellikler var ve Niçin sosyal girişimci olmalıyım?” konuları hakkında düşünerek kendimi tanımamda ve geliştirmemde rol oynadı.

2. Grubun cevapları 

  • Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları temalarından hangisini seçtiniz?

Nitelikli eğitimi seçtik.

  • Bu sorunun neden önemli olduğunu düşündünüz?

Diğer sorunların çözümünün de iyi bir eğitimden, herkesin yararlanması gereken bir eğitimden geçtiğini düşündüğümüz için bu temayı seçtik.

  • Ne gibi iç görülere ulaştınız?

Bu kız çocuğunun yerine kendimizi koyarak eğitim almak istediğini ancak çevresindeki alışılagelmiş düzenden dolayı bu istediğinin yanlış olduğunu düşünebileceğini tespit ettik.

  • Nasıl bir çözüm fikri geliştirdiniz?

Öncelikle bu isteğinin yanlış olmadığını ve kendisi gibi insanların olduğunu farkında olması adına başarılı kadınlar tarafından bulunduğu yere giderek bilgilendirme projeleri ve başarı öykülerini anlattıkları seminerler düzenlenmesinin sorunun çözümünde etkili olacağı kanısına vardık.

· Bu iki günkü etkinlik sizin için nasıl geçti? Size nasıl bir fayda sağladığını düşünüyorsunuz?

Benim için oldukça faydalıydı. Farklı ortam, farklı insanlar, yeni kavramlar. Öğrendiklerim girişimci olma isteğimi daha arttırdı. Sosyal çevremi yeniden tanımlamaya çok yardımcı oldu diyebiliriz. Böyle bir fırsatım olduğu için kendimi şanslılardan sayıyorum. Herkese çok teşekkürler.

Biz çok eğlendik, çok öğrendik. En önemlisi atölye sonunda hepimiz donanımını geliştirmiş, daha bilinçlenmiş birer birey olarak ayrıldık. Atölyemiz hakkında hazırlanan videoya tık tık yaparak buradan ulaşabilirsiniz :)




Katılan herkese sonsuz teşekkür ve sevgi...

KOZA katılımcılarından Azra Ayten Yanık

Yazar: Koza Destek