Menti hikayeleri: Sinem

11 Mayıs 2021
Mentorluk

KOZA’da genç kızların kendilerini rahatlıkla ifade edebildikleri bir güvenli alan yaratmak için çalışıyoruz. Aramıza katılan gençlerin mentorluk programları, eğitimler ve aktivitelerde farklı roller almalarını bu sayede kendilerini tanımalarını amaçlıyoruz. İkinci mentorluk programının katılımcılarından Sinem’den düşüncelerini bizimle paylaşmasını istedik. 


"Bir anlığına gözlerinizi kapatın ve kendinizin iki yıl önceki halini hatırlamaya çalışın. O zamandan bu zamana muhakkak bazı değişimler geçirmişsinizdir. Bunun ne kadar olduğu sizin karakterinize, kendinizi ne kadar değiştirmek isteyip istemediğinize bağlıdır tabii ki. Değişmekten kastım daha iyi seviyeye gelmek bu arada. Ve benim fikrimi soracak olursanız bence herkes daha iyi seviyeye gelmek ister, eğer kendisinin mükemmel olduğunu(¿) düşünmüyorsa. İşte bu değişimi siz tek başınıza başarmış olabilirsiniz ya da bunda başka etkenler de etkili olmuş olabilir. Aslında bunu bu kadar kolay tanımlayınca kendimi iyi hissetmiyorum. Çünkü bundan bir sene önce tanıştığım sonraları içinde yer aldığım değerli Koza Platformu üyelerinin bana kattıklarını düşününce, katkılarını bu kadarla anlatırsam haksızlık olur diye düşünüyorum. 

Eğer değişmeye başlamak istiyorsan bazı şeylerin farkına varman gerekir. Her şeyin başında da kendinin... Kendini tanıman gerekir. Aynanın karşısına baktığında herkesin gördüğünden farklı şeyler görmüyorsan kendinde, kendini henüz tanımamışsın  ya da daha çok başlardasın demektir. Kendini tanımaya başladıktan sonra kendinin neler yapabileceğini de keşfediyorsun. İşte tüm bu süreç Koza ekibini tanımam ile başladı bende. Önceleri kafası karışık, ne yapacağından neler yapabileceğini bilmeyen, netlikle uzaktan yakından alakası olmayan ben; yavaş yavaş kendimi tanımaya başladım. Sonraları neye nasıl başlayacağıma, hayallerime nasıl ulaşacağıma cevaplar bulmaya basladım kafamda.

Bunlar nasıl mi oldu peki ? Özet geçecek olursam Begüm ablayla tanıştıktan sonra altı haftalık mentorluk programına katılmaya karar verdim. O altı haftalık programda haftalık olarak yaptığınız şeyler sizin kendinizi sorgulamanızı sağlıyor. Onun haricinde sizin haklarınızı düşünen sizden başkalarının da olduğunu görüyorsunuz. Birbirinden değerli mentorlarıyle ortak toplantılarda tanışıyorsunuz ve ne kadar güler yüzlü olduklarına birebir şahit oluyorsunuz. Benim mentorum Özlem Tania Gedik'e de selamlarımı iletiyorum. Üstümde çok emeği var.  

Altı haftalık programlardan sonra peki? Sonrasında başka projelere devam ediyorsunuz. Sizinle aynı kuşaktan arkadaşlarınızla gruplarda etkileşim halinde oluyorsunuz, ne isterseniz paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca meslek buluşmaları, platformun sağladığı farklı meslekten kişilerle soru-cevap yapabilme yönleri sayesinde daha da netleşiyor kafanızda bazı şeyler. 

Kendini tanıdıktan sonra sıra geliyor etrafındakilere. Gideceğin yolda sana engel olacak bir şey varsa (ya da bir kisi ) onları olması gereken yere yerleştiriyorsun kafanda. Sana engel olan şeyleri görüyorsun. Sonrasında başlıyorsun yolunda ilerlemeye. Ve bu şekilde devam ediyor.

"Yenilmezler" serisini eminim ki bir çoğunuz biliyorsunuzdur. İşte o yenilmezler aslında özgür ruhlu, herkesin düşündüğün aksine kendi hayatının kontrolünü sağlayan güçlü kadınlar... Atatürk ne diyor bir bakalım "Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir". Her şey kadınların eseri evet. Ve inanıyoruz ki daha fazla kişi bunun farkında olacak. Güçlü kadınlar göreceğiz gelecekte, şu anki o "yenilmezler" sayesinde sayımız artacağından daha fazla göreceğiz. Güçlü bir kadın olacağım diyen her minik gönül için hayatının kahramanıdır aslında o  "yenilmezler". Koza Platformu’nda da nereye baksanız bir kahraman. Nereye baksanız ben de ilerde böyle olacağım diyorsunuz. Onların gülümsemeleri boyun eğmemeyi öğretiyor, onların söyledikleri kendini ezdirmemeyi, sessiz kalmamayı öğretiyor. Peki ya yaptıkları, yaptıkları ise çok güçlü kadınların profillerini yaratıyor minik gönüllerde. İlerde kendi yerlerine gelecek olan profilleri...

Ben güçlü bir kadın olmayı Koza’dan öğrendim. Daha öğreneceğim çok şey var tabii. Bunu da Koza’dan öğrendim :) Gelecekte ben de Koza Platformu’ndaki çok saygıdeğer mentorlarımız gibi diğer genç kızlara örnek olmayı çok istiyorum. Ve bunu yapabileceğimi de biliyorum. Yine Koza sayesinde.. Umuyorum ki bu yazıyı okuyan herkese hissettiklerimi aktarabilmişimdir. Anlatmak istediklerimi daha iyi anlamanız için sizin de tanışmış olmanız gerekiyor Koza’yla. Zaten o atmosferi gördüyseniz yazdıklarımı tebessüm ederek okuyorsunuzdur. Gözünüzün önünden bir bir geçiyordur muhteşem buluşmalarımız :D

Yazımı noktalamayı hiç istemesem de şimdilik bu kadar... Kendinizi tanıyın, yeteneklerinizin farkında olun. Çevrenizi kesfedin, bilmediğiniz duyguları keşfedin. Yolunuzu keşfedin ve o yolda ilerleyin. Unutmayın siz ilerlemek istediğiniz sürece kimse önünüzde duramaz. Siz güçlü olmak istiyorsanız önceden aldığınız her darbe geçmişin aksine sizi güçlendirmeye başlar. Olacak olanlara müdahale edemeseniz de sizde oluşturacağı durumu değiştirebilirsiniz. Size ne şekilde dönüş sağlayacağını belirleyebilirsiniz. Güçlü olun. Kadın olmanın verdiği gururu yaşayın. 

Sağlıcakla ve Kozayla kalın..

Tüm Koza ekibine ve sevgili Begüm Özyer'e sonsuz teşekkürler."

Sinem

Yazar: Koza Destek

Aynı kategoriden diğer yazılar